Որոշ երկրներում պետական կարգավորումներով ֆտորը ավելացվում է խմելու ջրի մեջ (օրինակ ԱՄՆ որոշ նահանգներում): Իսկ Շվեցարիայում, որը կարելի է համարել ատամի հիգիենայի աշխարհի առաջատարներից մեկը, սննդային աղի մեջ բացի յոդից ավելացվում է նաև ֆտոր։ Հայտնի է սակայն, որ ֆտորը ավելի արդյունավետ է կարիեսի դեմ, եթե այն հնարավորինս երկար մնում է ատամների վրա, այլ ոչ թե ներս ընդունվում սննդի և ջրի հետ։
Ինչպես և մարդու մարմնին անհրաժեշտ ցանկացած էլեմենտ, ֆտորը նույնպես կարող է վնասակար լինել պահանջվող չափաքանակը զգալիորեն գերազանցելու դեպքում։ Օրինակ, չափից ավելի ընդունած վիտամինները կամ սեղանի աղը նույնպես դառնում են վնասակար օրգանիզմի համար։
Ի տարբերություն աղի, ֆտորի առավելագույն քանակը բոլոր տեսակի սպառողական ապրանքներում խիստ կարգավորված է։ Եվրոպական ստանդարտներով, որոնք նաև գործում են ԵԱՏՄ և հետևաբար Հայաստանում, ֆտորի առավելագույն պարունակությունը մածուկի մեջ սահմանված է 0,15% իսկ ողողման հեղուկների մեջ 0,05%։ Այս չափաքանակներով ֆտորի գերսպառում չի սպառնում՝ իհարկե մածուկը և հեղուկը ամեն անգամ կուլ չտալու պայմանով։**
Այսպիսով կարիեսի դեմ պայքարելու ամենաարդյունավետ միջոցը օրական 2 անգամ ֆտոր պարունակող մածուկով լավ ատամ մաքրելն է։ Հատկապես այն դեպքերում, երբ ունեք կարիեսի հակում (օրինակ մինչև 20 տարեկանը մեկից ավելի պլոմբ կամ մինչև 30 տարեկանը 2-ից ավելի), ցանկալի է նաև օրական 2 անգամ ֆտոր պարունակող հեղուկով ողողելը։ Ամեն դեպքում խորհրդակցեք Ձեր վստահելի ատամնաբույժի հետ։ Պարբերական ստուգումները անհրաժեշտ են կարիեսի վնասները վաղ շրջանում հայտնաբերելու համար։